Public address

Уважаеми съграждани,

С ЯСНА ПОСОКА, С РЕШИТЕЛНОСТ, ПОСТОЯНСТВО И СЪМИШЛЕНИЦИ – ТАКА СЕ ПОСТИГАТ ЦЕЛИ.

За 10 години заедно станахме съмишленици и партньори в голяма цел, в една обща кауза – развитието на София като модерен, подреден, европейски град.

Благодарение на Вашата подкрепа, на открития диалог, на гражданското участие и на критичните мнения, днес София е различна.

Наложихме скорост на промяна, която не бива да се забавя. С опита и с научените уроци трябва да направим всичко възможно София да се развива ускорено като град на успешния бизнес, на доброто образование и добрата кариера, на младите семейства, на достойните старини и на пълноценния живот.

Може би днес тази скорост и постоянната работа изглеждат естествени, но не са. Когато започнахме, София беше спрял и блокиран от кризи град. Тя беше изправена пред екологична катастрофа – затънала в стотици хиляди бали с боклук. Беше град с 3 реновирани булеварда и изоставена инфраструктура, без околовръстен път, с 9 км метро, с 44 раздадени детски градини, с обезлюдени и неподържани паркове, с 40-годишни градски автобуси.

Днес София има модерен завод за преработка на отпадъците. Метрото е 40 км и с него пътуват 350 хил. души дневно. 90% от автобусите и тролеите са нови, а червените Икаруси са музейни експонати. Парковете на София са пълни с хора, които почиват и се забавляват. София има 100 нови сгради на детски градини и училища, които се обновяват. Почти всички големи булеварди са цялостно обновени и 80% от Околовръстния път е изграден. Днес София е различен град.

Сигурна съм, че Вие го виждате – промяната, която постигнахме заедно, не става с магическа пръчка. Желанието и красивите думи не стигат, трябва работа. Само последователните усилия дават резултат. Знам какви трябва да бъдат новите приоритети. Знам, че е необходима енергията на нови хора, доказани професионалисти в своите области.

Сега в дневния ред на града са 3 големи цели:

Първо, активна и целенасочена работа в кварталите – основни ремонти на малките улици, довеждащ транспорт до станции на метрото, паркинги и защита и обновяване на междублоковите пространства. Особено важно е доизграждането на ВиК системата, за което осигурихме финансиране.

Второ, развитието на София като зелен и чист град – изграждане на 8 нови парка и на Зеления ринг, който ще свързва кварталите и големите паркове. Запазване на зелените коридори от Витоша и засаждане на зелен пояс около София са конкретни мерки за подобряване на качеството на въздуха. В следващите 2 години трябва да завършим и големите проекти за намаляване на замърсяването от битовото отопление и от транспорта.

Трето, дигитализация и активно използване на технологиите в работата на общината. Превръщането на София в „интелигентен град“ ще даде реални възможности за повече публичност, повече контрол, улесняване на бизнеса и гражданите, по-ефективно управление и в крайна сметка – по-високо качество на живот. Електронният обмен на данни между гражданите и институциите ще ограничи произвола, чакането и възможностите за заобикаляне на правилата.

Разбира се, стратегическият проект остава метрото. Строителството му трябва да продължи с 5-те нови участъка, които сме подготвили, и с планиране на следващите.

Завършването на вътрешните рингове и Околовръстния път са проектите, с които намаляваме транзитния трафик и задръстванията.

До 2 години градският транспорт ще бъде изцяло модернизиран с електронна система за таксуване, актуализирани разписания и подобрена точност. Готови сме със система за нови линии от електрически автобуси, които ще свързват кварталите с метрото. Това е начинът да предложим удобна алтернатива на пътуването с автомобили.

Свършихме много, но има теми, за които сме длъжници. Казвам го честно и предлагам конкретен план.

На първо място, Витоша – недобър достъп и спрени лифтове. Пречките в законите са известни, но предлагам решения. Възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт е ангажимент, който ще изпълня с или без съдействието на техния собственик. Готови сме и с проект за разширение на метрото до станцията на Симеоновския лифт.

На второ място, къпалнята „Мария Луиза“ и Летният театър в Борисовата градина – любими места от нашата младост, сега затворени, пустеещи и непознати за децата ни. Те трябва да бъдат възстановени и отворени. Това е начинът да покажем, че срещу разграбването на София в годините на прехода има справедливост.

Милионен град като София изисква постоянна работа, ремонтите не могат и не трябва да спират. Опитът в годините ни показа къде е нужен повече контрол и повече отговорност. Готови сме със законодателна промяна, с която проектанти, надзорни фирми и строители да носят и професионална отговорност за действията си. Глобите респектират, но който иска да работи с публични средства, трябва да даде най-доброто.

Големият капитал на София са образованието и младите хора, знам го с ума и със сърцето си. Затова и повече от 10 години инвестициите в образование са стабилен приоритет.

Грижата за децата е ключът към душата на нашата общност. За да дадем на семействата повече сигурност и възможност за развитие, наред с изграждането на детски градини поставяме и специален акцент – изграждане на нови ясли. Създаваме и първата общинска детска поликлиника – защото децата и родителите в София трябва да имат място, на което да получат бърза и висококачествена здравна помощ.

Културата изразява духа на града. Нашата отговорност към творците е да стимулираме културното предприемачество и да инвестираме в среда за култура.

Днес София е в Топ 10 на най-привлекателните за инвестиции големи градове в света. Казват го „Файненшъл Таймс“, които избраха София за своя развоен център. Много световни компании избират София заради подготвените млади хора и специалисти. Целта ни в следващите 2 години е да привлечем стратегически инвеститори във високотехнологичното производство. Това означава ускорено икономическо развитие, добри доходи и високо качество на живот. Затова планираме и училищен кампус, в който някои от най-престижните световни училища и университети да отворят филиали в София.

София трябва да продължи да се развива. Това става не с приказки, а с конкретни проекти, с реален график, с работа ЗА СОФИЯ!

Йорданка Фандъкова