Свързана София
ПАРКИРАНЕ

видео

Създаването на нови места за паркиране е неотложна задача за следващите години

18 нови паркинга по линии на метрото и градския транспорт, които стимулират оставянето на автомобилите

Паркинги и в жилищните комплекси за подредено пространство и повече място за градинки, детски и спортни площадки

Освобождаваме знакови площади в историческия център от автомобили

По-бърза процедура за премахване на автомобили, излезли от употреба

18 нови буферни паркинга на спирки на метрото и големи спирки на градския транспорт.

В момента изграждаме още 3 буферни паркинга за 600 автомобила на трета линия на метрото – на Околовръстния път между „Овча купел“ и „Горна баня“ и на ул. „Централна“ в жк „Овча купел“ 2.

През 2020 г. довършваме изграждането на още 3 буферни паркинга – на метростанция „Сливница“ и на Централна авто и жп гара – 390 места.

4 нови паркинга с 1300 места изграждаме до съществуващи метростанции – „Г. М. Димитров”, „Люлин“, в „Младост“ до станция 18 и под бул. „Дж. Баучер”.

С планираните разширения на метрото между 2020 и 2025 г. изграждаме още 7 буферни паркинга за 2000 автомобила – 1 в район „Красно село“ – до пазара, 1 при стадион „Раковски“, 1 на бул. „Вл. Вазов“, 1 на ул. „Ст. Доспевски“ и бул. „Вл. Вазов”, 1 на ул. „Гео Милев“ до пазара, 1 на бул. „Цариградско шосе“ до Окръжна болница и 1 в район „Люлин“ при Околовръстния път.

Още 3 паркинга за 450 автомобила планираме да бъдат построени на нови станции на метрото – при Симеоновския лифт, в „Студентски град“ и към новата жп спирка „Горна баня“ с връзка с метростанцията до Околовръстния път.

Планираме изграждането на паркинги и на големи спирки на градския транспорт по главни градски входно-изходни артерии – напр. бул. „Цар Борис III“, за намаляване на трафика от трудови и бизнес пътувания.

Услугата „Паркирай и пътувай“ – безплатно паркиране на буферните паркинги за хората, които ползват редовно градския транспорт – се разширява.

Интегрираме чрез електронната система за таксуване системите на градския транспорт и паркирането в буферните паркинги, което да дава възможности за отстъпки.

До момента изградихме 5 буферни паркинга на станции на метрото с 2800 паркоместа

на бул. „Цариградско шосе“, бул. „Ломско шосе“, бул. „Черни връх“, бул. „Ал. Малинов“ и бул. „Драган Цанков“ при Националния стадион „Васил Левски“.

визуализация на квартален паркинг

Строим надземни паркинги в жилищните комплекси на общински терени

Паркирането в големите жилищни квартали става все по-голям проблем и затруднява всекидневието на хората. Работим както за партньорство с инвеститори, така и за изграждане с публични средства.

Създаваме специална програма за изграждане на общински надземни паркинги в кварталите, които да се ползват от живеещите там.

Освобождаваме от автомобили площадни пространства в историческия център заедно с осигуряване на нови възможности за паркиране (пл. „Св. Неделя“, пл. „Ал. Невски“, пл. „Батенберг“, пл. „Народно събрание“).

Изчистваме и преасфалтираме площадките за паркиране в жилищните комплекси с очертаване на местата за паркиране.

Спираме възможностите за заобикаляне на изискванията за брой паркоместа при строителството на нови сгради. Внасяме законодателна промяна – изискванията за паркоместа за общежития и апартаментни хотели да се завишат до тези за жилищни сгради.

Съкращаваме процедурата за премахване на автомобили, излезли от употреба, паркирани на публични площи. Намаляваме предизвестието за премахване от 3 месеца на 1.

Следваща тема
Свързана София
ПЕШЕХОДНО И ВЕЛОДВИЖЕНИЕ